Quantcast
Channel: Rutger Bregman - Correspondent Vooruitgang
Viewing all articles
Browse latest Browse all 33

Is ‘degrowth’ hét antwoord op de klimaatcrisis?

$
0
0

Een nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show! Dit keer hebben we het over de idealen van de ‘degrowth’-beweging. Moeten we het streven naar economische groei vaarwel zeggen om een klimaatramp te voorkomen?

Luisteraars! Er hangt een nieuw, radicaal idee in de lucht. Eind oktober kwam de antropoloog Jason Hickel er al over vertellen in de Tweede Kamer, de econoom Kate Raworth schreef er een enorme bestseller over, minister Rob Jetten lijkt er wel wat in te zien en inmiddels is het zelfs aangeslagen in CDA-kringen – zie het nieuwe boek van de econoom en christendemocraat Paul Schenderling.

We hebben het natuurlijk over ‘degrowth’ (letterlijk: ‘ontgroei’).

De aanhangers van deze beweging geloven dat groene groei ons niet kan redden van de klimaatramp, en dat we simpelweg veel minder moeten consumeren. Of in de woorden van Schenderling: ‘Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het mogelijk is de economie op een groene manier te laten groeien en tegelijkertijd de milieuschade terug te dringen.’

In deze podcast hebben Jesse en ik het over de analyses, feiten, dromen en idealen die de ontgroeiers naar voren brengen. Is degrowth de oplossing voor bijna alles? Is het mogelijk, en zo ja, is het wenselijk?

Leesvoer bij deze aflevering:

Deel ook vooral jouw ideeën en vragen hier op De Correspondent of mail ons op rudienfreddieshow@decorrespondent.nl.

Lees ook:

Een nachtmerrie voor je trui maar dé oplossing voor een duurzame kledingindustrie: krimp
Modemerken hebben hun mond vol van recycling, biologisch katoen en hergebruik. Maar de meest effectieve manier om de milieu-impact van de kledingindustrie te verlagen, blijft onderbelicht: minder groei.
Ga naar dit artikel van Emy Demkes

Verzet in de vergaderzaal: dit zijn de economen en beleidsmakers die strijden voor een eerlijke economie
Niet al het activisme voor een eerlijkere en duurzame wereld vindt plaats op straat. Vanuit vergaderzalen en denktanks wereldwijd proberen jonge economen en beleidsmakers instituten van binnenuit te veranderen. Dit zijn de opvallendste.
Ga naar dit artikel van Wester van Gaal


Op De Correspondent praten de auteur, experts en ervaringsdeskundigen samen verder over dit artikel. Log in om mee te praten. (Alleen voor leden).
Nog geen lid? Steun onze missie om jouw nieuws van context te voorzien en sluit je hier aan.
Wil je eerst kennismaken met onze verhalen? Schrijf je dan in voor de proefmail en ontvang elke zaterdag een artikel in je mailbox.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 33

Latest Images



Latest Images